חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

פותחים ספרים לעיוורים
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1404 - כל המדורים ברצף
לקח חנוכה: איך לומדים תורה
יש חדש
סכנת הבוץ היווני
חנוכה
נרות ותורה
עזות כנגד עזות
הוראה מפתיעה
פותחים ספרים לעיוורים
הדלקה כשיוצאים לאירוע

זה היה בוקר שגרתי בעבור צבי פלורנטל, קריין ספרים בספרייה המרכזית לעיוורים, כִבדי ראייה, ומוגבלים. הוא נכנס לאולפן ההקלטות והבחין בספר קודש, שהיה מונח בצד. "מדוע לא מקליטים את הספר הזה?", התעניין אצל חברו לעבודה. "זה ספר של אדוקים", השיב החבר. "אתה יודע לקרוא ספרים כאלה?". פלורנטל, בוגר ישיבה, השיב בחיוב. "יש לספרים האלה ביקוש עצום", העיר. כל השאר היסטוריה.

כבר יותר מעשרים שנה משמש פלורנטל (65) מנהל המחלקה התורנית בספרייה המרכזית לעיוורים, המקליטה ספרים בעזרת קריינים מקצועיים. "הספרייה משרתת יותר מעשרת-אלפים עיוורים, לצד בעלי מוגבלויות אחרים, או תלמידים בעלי לקויות למידה".

קשה ללמוד ברייל

כמה פעמים בשבוע מקליט פלורנטל, תושב קדומים, ספרי קודש בעבור הציבור המסורתי והדתי. האם לעיוורים לא נוח יותר להשתמש בספרים בכתב ברייל? – "מי שנולד עיוור לומד לקרוא באמצעות כתב ברייל", הוא מסביר, "אבל יש רבים שהתעוורו באמצע החיים. בשלב כזה קשה לאדם להתחיל ללמוד כתב ברייל. הדרך שבה האנשים האלה יכולים להיחשף לתוכנם של ספרים היא על-ידי האזנה".

לצד פלורנטל עובדים במחלקה התורנית עוד שלושה קריינים. "הספקנו להקליט עד היום את התנ"ך, התלמוד, ספרי חסידות וספרי קריאה רבים. תקציבנו מוגבל", הוא אומר בצער. "לו היה לנו תקציב גדול יותר, היינו יכולים להקליט עוד ועוד ספרי יהדות. הביקוש גדול מאוד".

הקלטת ההערות

איך ההקלטה מתבצעת? פלורנטל :"יש ספרנים שעוקבים אחרי הספרים החדשים, או שהם מקבלים ספרים מעיוורים המציעים להקליטם. כשהספר עובר את בקרת הספרנית, הוא מגיע למדף הקריינים. הקריין לומד את הסגנון, בודק ראשי תיבות, ומתחיל להקליט. בתום מלאכת ההקלטה הטכנאי מבצע עבודת עריכה, והספר נכנס לקטלוג של הספרייה".

הקלטת ספרי קודש מספקת אתגרים. "אנחנו מקליטים גם את ההערות ומראי המקומות", מספר פלורנטל. "למאזין יש אופצייה לדלג עליהם. עכשיו סיימנו להקליט את 'שמירת הלשון' של החפץ חיים".

גם באוסטרליה

התגובות מרגשות אותו. "פעם אחת, באירוע, ניגש אליי עיוור, נכה צה"ל, ושאל אם אני הקריין של ספרי הקודש. השבתי בחיוב. הוא סיפר כי הוא מתפלל באמצעות ההקלטה. העיוור 'רואה' למעשה את הספר דרך האוזניים, ובדיוק בשביל זה אנחנו פה בשבילו. היעד שלנו הוא להעביר לעיוורים, באמצעות הספרייה, את אוצר הספרים היהודי".

בעת האחרונה, הרחיב פלורנטל את מעגל המאזינים. "יצרנו קשר עם ספריות לעיוורים ברחבי העולם והצענו להן את ההקלטות. זה מקרוב העברנו את ההקלטות של ספרי הקודש לספרייה באוסטרליה, בעבור יהודים הנזקקים לכך שם. מנהלי הספרייה שמחו מאוד. אם עוד יהודי ילמד תורה באמצעות ההקלטות הללו – אשרינו".


צבי פלורנטל באולפן ההקלטות. העיוור זיהה את הקול


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)