חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

דגים: לא מה שהיה פעם
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1548 - כל המדורים ברצף
האם כולם יסיימו בשלום?
יש חדש
דוגמאות מדוייקות
בנים אתם
לשמוע שני צדדים
שיקולי היצר
שלושה מכתבים
הרכבת מתקדמת
דגים: לא מה שהיה פעם
הפטרת השבת

דרכונו של הרב אהרן וולקן (47), חסיד בובוב מבני-ברק, גדוש ויזות וחותמות של מעברי גבול, ובהן של מדינות אפריקה, המזרח הרחוק, רוסיה, ארה"ב, קנדה, נורווגיה ועוד. לכל מקום נסע בעקבות הדגים. פיקח, חקר, עקב ובדק. בעבר עבד במערכת הכשרות של בד"ץ העדה החרדית, וכיום הוא מייעץ ליבואני דגים.

בעבר היה מקובל שאם לדג יש סנפיר וקשקשת – הוא כשר ואין עוד בעיות. הרב וולקן מסביר מה השתנה: "בעבר הדיג היה בעיקר בקרבת החופים, ואילו כיום הטכנולוגיה מאפשרת דיג במעמקי הים, ושם עולה בשיעור ניכר שכיחות התולעים בגוף הדגים. הדג עצמו כשר, אבל כאשר הוא שורץ תולעים, אנו עלולים להיכשל באיסור חמור. תעשיית הדגים בימינו גם מחייבת פיקוח שלא התערבבו בדגים הכשרים דגים שאינם כשרים, כי אין דרך להבחין בכך אחרי העיבוד".

מה השתנה?

לדבריו, השגחה על דגים מחייבת לא רק ידע מקצועי, אלא גם ניסיון: "יש אלפי סוגי תולעים. צריך לדעת אילו תולעים עלולות להימצא בדגי מעמקים ובדגי חוף, בדגי מים מתוקים ובדגי ים, בדגי מים חמים ובדגי מים קרים. צריך גם לדעת באיזה חלק בגוף הדג הן עלולות להימצא".

הרב וולקן מסביר שגופי כשרות רציניים מפעילים משגיחים מנוסים, העורכים בדיקה מדגמית בכל משלוח דגים, כדי לוודא שהדגים נקיים מתולעים: "אנחנו עורכים תחילה בדיקה ראשונית בעין. בהמשך עושים ניתוח במעבדה, הכולל בדיקה בקיבה, בחלל הבטן, בבשר הדג. אם מגלים שהדגים נגועים, פוסלים את המשלוח".

תוספות בדגים

האם יש דגים שאין בהם בעיות של תולעים? התשובה חיובית. "אמנון המיובא מסין, לברק, דניס, מוסר, נסיכת הנילוס – נקיים בדרך כלל", מסביר הרב וולקן. "לעומת זה, רוטבש ובקלה צעיר נגועים מאוד וההמלצה היא שלא לאוכלם".

דגים הנמכרים בקופסות שימורים מחייבים פיקוח על דרך הבישול. הרב וולקן מספק הצצה לתעשייה הזאת: "בתעשיית השימורים הדגים עוברים בישול במערכת קיטור. צריך להקפיד שהקיטור לא יעבור בקו ייצור נוסף, שבו יש דגים לא כשרים או בשר. יש גם תופעה של הזרקת תוספות לדגים, כמו סויה, עמילן, סוכרים, מלחים ואף שומן מן החי. מערכות הכשרות המהודרות בודקות היטב את התוספות האלה, והשאיפה היא שלא יוסיפו דבר. כך הדג מגיע טבעי, בלי תוספות מלאכותיות".

תרמית במפעל

המשגיחים צריכים להיות ערניים ולוודא שאין מרמים אותם: "נפגשנו עם מנהל מפעל סיני לדגים, שהצהיר כי יש לו מערכת קיטור חדשה, המיועדת לקו של דגים טהורים בלבד. באנו למפעל, בדקנו את מערכת הקיטור, והייצור התחיל. במהלך העבודה כיבינו את הקיטור וגילינו להפתעתנו שהתנורים מוסיפים לעבוד. התברר שהייתה שם מערכת קיטור נסתרת, שעקפה את הברזים שסגרנו. מובן שפסלנו את הייצור".

הרב וולקן מבקש לנצל את ההזדמנות ולהודות לשלוחי חב"ד, שבהם נעזר במהלך ביקוריו. "הם מארחים אותנו בחום ומספקים מידע חשוב. פעמים רבות, בלי הסיוע שלהם לא היינו יכולים להגיע לתוצאות הראויות".


זה לא רק דג. הרב וולקן בעבודתו


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)