חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:08 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

תיבת נח לילדים מיוחדים
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1607 - כל המדורים ברצף
העיוורון מול תרבות הרצח
יש חדש
התשובה החלה אחרי המבול
נח
מי מפחד ממי
שפיכת דמים
גורלות בסופה
עולם חדש
תיבת נח לילדים מיוחדים
כששוכחים להזכיר

רבקה, בתו האוטיסטית של הרב חיים פרקל, תחגוג בקרוב ארבעים. "קיבלתי את הבת שלי מבורא עולם", אומר אביה, "ובזכותה הוקם המוסד 'עלי שיח' למען הילדים המיוחדים. למעשה, היא זכתה להקים את המוסד, ואנחנו, בני המשפחה, סייענו לה. היא באה לעולם כדי לעזור לכל המיוחדים, מכל שכבות הגיל".

הרב פרקל, חסיד גור, נושק לגיל שבעים. הוא מחלוצי המוסדות המסייעים לבעלי צרכים מיוחדים. הוא עומד בראש 'עלי שיח', המעניק סיוע רווחה, ובראש 'מגן אברהם', המפעיל מוסדות חינוך לילדים ובני נוער מיוחדים, שבהם מתחנכים כשש-מאות תלמידים. כמו-כן הוא מפעיל מרכז תעסוקה רב-נכותי באשדוד והוסטל לאוטיסטים במחוז המרכז.

אנשים הסתירו

הרב פרקל לא ישכח את האכזבה שחווה כשחיפש מוסד חינוכי הולם לבתו. "שום מוסד לא התאים לרוח החינוכית שלנו", הוא אומר, "וגם הייתה תחושה ששולחים לשם את הילדים המיוחדים כדי לשכוח אותם. היחס בימים ההם לילד מיוחד היה שונה מכפי שהוא בינינו. אנשים הסתירו את קיומו של ילד כזה".

מתוך הקושי נולד החזון. קבוצת הורים שהתגבשה סביבו, החלה לדאוג לרווחתם של הילדים המיוחדים, וכך הוקם 'עלי שיח', המספק מערך שירותים מקיף למגוון גילים ולקויות. "הדגש שלנו מושם על תמיכה תעסוקתית, משפחתית וקידום אישי", מסביר הרב פרקל. "יש לנו צוות ענק של אנשי מקצוע ומתנדבים מסורים במגוון מחלקות".

דיור בקהילה

מיזם הדגל של המוסד הוא מערך הדיור המוגן: "יש לנו חמישים וחמש יחידות דיור, שבהן מתגוררים בעלי הצרכים המיוחדים. אנחנו עושים מאמץ עליון לשלב אותם בפעילות הקהילתית. יש מהם שמסייעים לגבאי בתי כנסת או ממלאים תפקידים אחרים. השכנים מתייחסים אליהם באדיבות ונקשרים אליהם, דבר שמעצים את התפתחותם".

אחד המיזמים המרגשים הם שידוכים שנעשים בקהילת 'עלי שיח'. "ביחידות הדיור שלנו מתגוררים כיום אחד-עשר זוגות נשואים. כל שידוך כזה הוא אתגר מרגש. לא כל אחד מתאים לנהל חיי משפחה, אבל מי שמתאימים, אנחנו עושים הכול כדי לעזור להם להקים בית בישראל".

מהתנגדות להכלה

הרב פרקל מרוצה מהגישה הציבורית כיום: "היחס השתנה מן הקצה אל הקצה. בשנים הראשונות היה קשה לשלב את בעלי הצרכים המיוחדים בשכונות. היו המון התנגדויות. היום יש הבנה וקבלה. צריך לזכור שאלה ילדים של בורא עולם, כמו שאר הילדים, והתפקיד שלנו לטפחם ולדאוג להם".

בעבר שימש הרב פרקל בתפקיד בכיר במשרד הרווחה. "התחלתי את דרכי עם הרב יעקב ליצמן, שר הבריאות", הוא מחייך. "שנתיים לאחר מכן הגעתי למסקנה שזה לא בשבילי. שיחות הטלפון שאני מקבל כיום עוסקות בעוד סיוע למשפחה, בעוד תגובה מחממת לב. זו תחושת שליחות עם סיפוק גדול".


האתגר שהוליד מוסד. הרב פרקל


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)