חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

ללמד את המחשב להבין אותנו
חיים יהודים


מאת: זלמן רודרמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע - 1060, כל המדורים ברצף
המקום שבו אבדו הערכים
יש חדש
זדונות נהפכים לזכויות
תוכחה
מבט מלמעלה
שתי דרשות
למה זה חשוב?
לאהוב יהודי
ללמד את המחשב להבין אותנו
קניות בימי הספירה

משתתפי הכינוס השנתי של חברות ההזנק הישראליות בתחום ההייטק, שהתקיים לפני כמה חודשים בתל-אביב, מצאו את עצמם מרותקים. "האם לא הגיעה השעה שבִּמקום שאנחנו, בני-האדם, נתאמץ ללמוד את שפת המחשב, המחשב ילמד להבין את השפה שלנו?", שאל רטורית.

ואז הוא שטח את הרעיון המרכזי, העומד מאחורי התוכנה המהפכנית שפיתח: "המחשב תופס כל מילה ומילה בנפרד, ולכן אין ביכולתו להבין ולפרש משפטים שלמים, ואפילו לא מילים בעלות כמה משמעויות. אנחנו פירקנו את המילים לגורמים זעירים, יצרנו מהן מעין 'עץ', שכולל את כל חלקיקי המילים,  וכך הצלחנו, תוך שימוש מתוחכם בשפת המחשב, להקנות לו יכולת להבין משפטים מורכבים".

המוח היהודי

חזותו החרדית של הדובר, ר' ששון מרגליות (48), תרמה לעניין התקשורתי המיוחד שעוררה הופעתו. כמה שבועות לאחר מכן נבחרה החברה שהקים – 'לינגוויסטיק איג'נטס' – על-ידי העיתון הכלכלי החשוב 'פורבס' לאחת מארבע החברות המבטיחות בתחום האינטרנט. כצפוי, הטלפונים של המשקיעים לא איחרו להגיע. "בעזרת ה' אנו עומדים לחתום על עסקות עם חברות מכובדות מאוד בארץ ובחו"ל", אומר מרגליות.

יש משהו מפתיע ומרנין בעובדה שמאחורי ההצלחה המרשימה הזו עומדת חברה ירושלמית קטנה, שבה עובדים שישה יהודים חרדיים. העניין נעשה מרתק עוד יותר, כשמתוודעים לסיפורו האישי של מרגליות עצמו, המוגדר בפי מכריו 'גאון'.

משיכה ליהדות

הוא נולד במוסקווה. בגיל צעיר נחשב למחונן, ואף זכה במקום הראשון בתחרות מתמטיקה שנערכה בין כל ילדי העיר. ביקור אקראי בבית-הכנסת הגדול בעיר עורר בליבו משיכה עזה ליהדות. מאז החל לפקוד את בית-הכנסת לעיתים תכופות יותר.

בשנת תשל"ח עלה לארץ עם אימו. אביו הצטרף אחרי-כן. הוא התגורר בירושלים ונקשר אל הרב יצחק זילבר. אחר-כך למד במכון שמי"ר, והחל לשמור תורה ומצוות. לאחר חתונתו והולדת בנו בכורו, שמחה (כיום יד ימינו ומנהל החברה), הרחיק לארה"ב, ולמד בלשָנות באוניברסיטת יו-סי-אל-איי. עם חזרתו ארצה פנה ללימודי המחשב באוניברסיטה העברית. "בלשנות למדתי בעיקר בשביל הנשמה, ומחשבים – למען הפרנסה", הוא אומר בחיוך. "אבל הקב"ה רצה ככל הנראה שאשלב את שניהם, והנה התוצאה".

המחשב יענה

ואכן, סוד הצלחתה של התוכנה החדשנית טמון בשילוב הנדיר בין התחומים. "בארצות-הברית יושבים מומחים לבלשנות ומומחים למחשבים, ומנסים להתגבר יחדיו על בעיית התקשורת בין האדם למחשב", אומר שמחה, הבן. "הבעיה היא שהמומחים עצמם אינם מבינים איש את שפת רעהו...".

בימים אלו שוקדים ב'לינגוויסטיק איג'נטס' על מיזם חדש: מסוף מידע יהודי כלל-עולמי (info jew), שהנגישות אליו תהיה באמצעות הטלפון. "יהודי נמצא בפינה נידחת בעולם ורוצה לברר כתובת של בית-כנסת, היכן שוכן בית-העלמין היהודי, או אם יש בעיר מסעדה כשרה. המחשב (שהוזן במידע המתאים) יקלוט את השאלה, יפענח אותה בעזרת התוכנה שפיתחנו, וישיב תשובה בתוך שניות", הם אומרים. להערכתם, המיזם החדש יקיף תחילה את אירופה בלבד ויופעל בקיץ הקרוב.

מרגליות: "שהמחשב יתאמץ להבין את שפת האדם"


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)