חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

כינרת של אמונה
חיים יהודים


מאת: אליעזר שולמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1139 - כל המדורים ברצף
דרושה הוקעה חד-משמעית
יש חדש
להיכנס נכון אל ה'תיבה'
יצר הרע
איום נגדי
גשם במדבר
טהרת העולם
לשם מה הדיבור
כינרת של אמונה
סוף עונת ה'ספיחין'

המתפללים ביום שמחת-תורה ביישוב הקהילתי הדתי מצפה נטופה שבגליל התחתון לא יכלו להתעלם מתפילת הגשם של פינחס גרין, תושב המקום, המשמש ראש מִנהלת הכינרת. "התפללתי היטב תפילת גשם", הוא מספר.

לא מוכרחים לפגוש את גרין כדי לדעת שמצבה של הכינרת אינו מרנין, אבל כשמשוחחים איתו מבינים עד כמה המצב חמור. המפלס כרגע עומד כמטר וחצי מתחת לקו האדום. חסרים לה כיום חמישה מטרים וחצי. אלה כמויות אדירות של מים. גרין אומר שמצב דומה היה רק בשנת 2000, אולם אז מקורות המים האחרים היו במצב טוב בהרבה. כיום, כל מקורות המים האסטרטגיים של ישראל ריקים והגיעו סמוך לקו השחור.

המצב הגרוע ביותר

לדבריו, ארבע שנים שחונות, אשר הסבירות להן היא כשני אחוזים בלבד, שימוש בזבזני של הציבור במים והתאדות בקצב של סנטימטר ביום, הובילו את אגם הכינרת למצב הגרוע ביותר. משק המים בישראל מבוסס על שלושה מקורות: הכינרת, והאקוות המספקות מי תהום – אקוות החוף, המשתרעת לאורך 120 ק"מ, מהר הכרמל בצפון ועד חבל עזה בדרום, ואקוות ההר, הממוקמת בין עמק יזרעאל בצפון לבקעת באר-שבע בדרום. כל אחד מהשלושה מספק בממוצע כשליש מכמות המים שהמדינה צורכת.

הכינרת מקבלת מים מהירדן, אולם שלושת מקורות הירדן – הדן, שהוא הגדול ביותר, הבניאס והחצבני – יבשים גם הם. שאר המים מקורם בנחלי הגולן. עוד מקור של מים לכינרת, הוא גשם ישיר היורד על האגם. "ארבע השנים האחרונות היו שנות שחונות, הנחלים יבשו", מציין גרין, "והשנה כל מקורות המים במצב גרוע".

התפילות נענו

ומה באשר להתפלת מי ים? "בישראל יש שני מרכזי התפלה שפועלים", הוא מסביר, "אך מצב משק המים גרוע כל-כך, שאם לא נתפלל תפילות מיוחדות שיֵרד גשם – נהיה במצוקה חמורה של אספקת מים".

פנחס גרין מודאג, אבל לא מיואש. בעשרים ושבע השנים שהוא עובד במִנהלת הכינרת, בתחילה כמהנדס ובחמש השנים האחרונות כעומד בראשה, כבר ראה שנים שחונות ושנים רוויות גשמים אחריהן. הוא זוכר היטב את חורף תשס"א, שהייתה שנת שמיטה, כאשר הכול היו מוטרדים ולבסוף נענו התפילות. אותה שנה הייתה שנת ברכה, ירד גשם רב והנחלים שצפו וקצפו ומילאו את כל מקורות המים. גם בתשמ"א נענו התפילות. באותה שנה ובשנה שלאחריה הכינרת הגיעה כמעט לרום המרבי שלה. 

לכינרת אין מדע

הוא אינו יכול לשכוח את המים שבהם הגשמים החלו לשטוף את הרחובות ואת הכינרת. הדרכים המובילות לצפון הארץ המו מרוב בני-אדם, שביקשו לראות את התופעה הנדירה.

גרין אומר שדווקא בעבודתו הוא רואה עד כמה הכינרת נתונה לחסדי שמים. על שולחנו ממוקם מחשב משוכלל ופזורים עליו תרשימים וספרים, טבלאות ותחזיות. "דבר מכל אלה אינו שווה מאומה", הוא אומר. "דווקא מי שמתעסק במדע צריך לדעת שלכינרת אין מדע, ולעולם אין לדעת מה יהיה השנה. אמנם יש תחזיות שהשנה תהיה ממוצעת, אבל מי יכול לסמוך על סטטיסטיקות? צריך להתפלל למי שמפתח הגשמים בידו".

גרין: "לעולם אין לדעת מה יהיה השנה"


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)