חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

שומר הכותל נפל על משמרתו
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1324 - כל המדורים ברצף
לחזור לתחושת הצדק הטבעית
יש חדש
החוקים עולים דרגה
יגיעת התורה
תוכחה מן הלב
תוכחה למי
מה מעכב
שפע גשמי
שומר הכותל נפל על משמרתו
סיום מנהגי האבל

זה היה מחזה שחזר ונשנה מדי יום ביומו. הרב יצחק-אביגדור אורנשטיין, חסיד חב"ד ומדמויות המופת של ירושלים, פוסע לעבר הכותל המערבי, מתיישב על הרצפה ושוקע בלימוד הגמרא. מעת לעת היה מרים את עיניו, מביט בנעשה ומתעד את ההתרחשויות בכתב-יד צפוף, בדפים שהניח בין דפי הגמרא.

הימים ימי השלטון הבריטי בארץ-ישראל. השלטונות אסרו על היהודים להכניס כיסאות לרחבת הכותל המערבי. השוטרים נהגו להציע לרב אורנשטיין לשבת על כיסא שלהם, והוא סירב. "כל עוד לאחיי היהודים אסור לשבת – גם לי אסור", נימק.

תקרית בכותל

את תפקידו הרשמי קיבל בעקבות אירועים אלימים שאירעו ליד הכותל. היהודים הציבו בימים הנוראים ספסלים בעבור המבוגרים, שהתקשו לעמוד על רגליהם כל שעות התפילה. כמו-כן הפרידו בין עזרת הגברים לעזרת הנשים. הבריטים ראו בכך הפרה של הסדר, ותקפו את המתפללים באלימות קשה. בעקבות המהומה שנוצרה הוחלט למנות את הרב אורנשטיין לרב הכותל.

בימי מלחמת השחרור החלו יהודים רבים להימלט מהעיר העתיקה בירושלים. הרב אורנשטיין פנה אל הרבנים ושיכנע אותם כי בריחה מהרובע – פירושה הפקרת הכותל לערבים. רבים השתכנעו וכך נבלמה מגמת הבריחה. הוא סייע ל'הגנה', ואף מסר לרשות הכוחות חלק מדירתו. אהרון לירון תיאר את הדברים בספרו: "הרבנית הייתה מבשלת לאנשי העמדה, מתקנת את בגדיהם ומסייעת בכל ענייניהם האישיים. החברים נקשרו אליה כל-כך, עד שהיו קוראים לה אמא. בעת שנערכו חיפושים בעמדות, היו מכניסים את כל הנשק והרימונים לתוך מיטתה. היא הייתה נכנסת למיטה וסורגת עד יעבור זעם".

"מה שלום אבא ואמא"

במהלך המלחמה פוצצו הערבים את הבית, וכמה חיילים שהיו בו נהרגו ונפצעו. הרב אורנשטיין ורעייתו היו מחוץ לבית, וכך ניצלו. אולם בי"ד באייר תש"ח הסתתרו בבית שספג פגיעה ישירה של תותחי הירדנים, והוא ורעייתו, מושקא-ליבא, נהרגו. ה' ייקום דמם.

בנם הצעיר, שמואל אבן-אור (83), מספר לנו על היום שבו קיבל את הבשורה הקשה: "כשהוריי נהרגו, הייתי בבסיס הפלמ"ח בנגב. שמעתי שהיה קרב קשה בעיר העתיקה, ומיהרתי לנסוע לירושלים, לברר את שלום הוריי. פגשתי את אחי ושאלתי מה שלום אבא ואמא, והוא ענה שהכול בסדר. אבל ראיתי שאין הוא אומר לי את האמת. הוא גמגם כמה מילים, ואט-אט קלטתי. צלצלתי למפקדים ואמרתי להם שאני הולך לשבת 'שבעה'".

האוצר נחשף

בשנת תשכ"ח הוציא לאור את רשימותיו של אביו, בספר שנקרא 'יומן הכותל'. "אבא שימש רב הכותל שמונה-עשרה שנה", הוא מספר. "נברתי בארכיונים רבים וליקטתי את היומנים של אבא. מהחומרים שאספתי רואים בבירור כמה ייקר אבא את הכותל המערבי. היומנים מציגים את המאבקים בין היהודים לערבים באותם ימים על הכותל".

הספר יצא-לאור במהדורה אחת בלבד, והיא נחטפה מהמדפים. הבן מצטט שורה מה'פתח דבר' שלדעתו מתמצתת את עיקר הספר: "הספר כולו הוא ספר תיעודי-היסטורי ויהווה גל-עד לתקופה סוערת בתולדות היישוב העברי ומאבקו על הכותל המערבי".

:
אבן-אור והספר. יומן הכותל (צילום: אוריאל בונלי)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)