חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

המצווה הראשונה - לחולל חידוש
מאמרים נוספים בפרשה
תמיד אפשר לחזור
אור לישראל גם בגלות
בני-ישראל כצבאות ה'
כיבוש הזמן
המצווה הראשונה - לחולל חידוש
שתי מצוות לפני החירות
המבחן החשוב שלפני הגאולה
תהליך הלידה של עם-ישראל
כל בית יהודי - משכן ומקדש
אין יהודי רחוק מדי
פתח קטן שעושה את כל ההבדל
לשחוט גשמיות ולאכול מסירות-נפש
אות זיהוי על פתח הבית
מה קרה בחצות הלילה?
שכר עבודה במצרים
הכוח לגאולה
חג החירות ופדיון הבן
דור המחר
ארבעה שלבים ביציאה ממצרים
נקודת-זמן שרק הקב"ה יודע
להגיע לחירות אמיתית
כך מתכוננים לצאת ממצרים

החודש הזה לכם (שמות יב,ב)

המצווה הראשונה שנצטווה עליה עם-ישראל (מצווה שניתנה לו כעם) היא מצוות קידוש החודש. מדוע דווקא המצווה הזאת נבחרה להיות הראשונה? לכאורה היה מתאים יותר לתת לעם-ישראל כמצווה ראשונה את הציווי הגדול - "אנוכי ה' אלוקיך"? מכאן שמצווה זו אכן מבטאת את מהות עבודתו של עם-ישראל.

במצוות קידוש החודש יש סממן מיוחד: מצד אחד זו מצווה המבוססת על אמונה - מתן אמון בעדים המעידים שראו את הלבנה בחידושה. מצד שני, לא סומכים על העדים בלבד, אלא בית-דין חייב לערוך את חשבון מולד הלבנה, ורק אם על-פי החשבון יש אפשרות לראות את הלבנה בחידושה, מקבלים את עדותם של העדים.

טובים השניים

דבר נוסף המיוחד במצווה זו - היא נאמרה למשה ולאהרון יחדיו. על הפסוק "טובים השניים מן האחד" אומר המדרש: "טובה פרשה שנאמרה על-פי שניים, מפרשה שנאמרה ביחיד", והדוגמה שמביא המדרש ל"פרשה שנאמרה על-פי שניים" היא - פרשת קידוש החודש (אף-על-פי שיש עוד פרשיות שנאמרו לשניהם).

דבר זה מדגיש עוד יותר את מרכזיותה של מצווה זו, המסמלת את עיקר העבודה של עם-ישראל, המתחלקת לשני סוגים כלליים - עבודתו של משה רבנו ועבודתו של אהרון הכוהן.

חידוש בבריאה

פרשת החודש היא מלשון חידוש, וזה תפקידו של יהודי בעולם - לחולל חידוש בבריאה. הקב"ה ברא עולם שמסתיר את האמת האלוקית; עולם שמרגיש ריבון על עצמו. תפקידו של יהודי לחולל חידוש ולגלות שהכוח האלוקי הוא עיקר מהותו של העולם, ואין לבריאה שום קיום בלעדיו.

ה'חידוש' הזה בא לידי ביטוי במטרת הבריאה: "נתאווה הקב"ה להיות לו יתברך דירה בתחתונים". המצב הרגיל הוא, שהעולם התחתון אינו יכול להיות כלי לקב"ה, וכאן בא ה'חידוש' שמחולל יהודי, חידוש שיש לו שני קטבים: א) הקב"ה יורד ושוכן למטה; ב) העולם התחתון מתהפך ונעשה 'דירה' לו יתברך.

שני מרכיבים

שני ההיבטים הללו מתבטאים במשה ובאהרון: משה הוא המוריד את השכינה למטה ומשכין את הקב"ה בקרב עם-ישראל, ואילו אהרון, המשים שלום בין אדם לחברו ובין איש לאשתו, מרומם את עם-ישראל מלמטה ועושה אותו כלי להשראת השכינה.

שני ההיבטים הללו קיימים גם במצוות קידוש החודש: מצד אחד יש בה מרכיב של אמונה (אמון בעדים), ובה בשעה יש בה מרכיב של חישוב שכלי. הדרך למילוי תכלית הבריאה עוברת דרך שני המרכיבים הללו - יהודי נדרש לעבוד את הקב"ה הן באמונה שלמעלה מהשכל והדעת, והן על-ידי הכוחות השכליים, בהבנה ובהשגה, ודווקא השילוב בין השניים מביא את העולם לתכליתו.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך כא, עמ' 65)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)